Vi mår alla dåligt ibland. För en del går det över av sig självt, för andra stannar det jobbiga kvar längre och det är svårt att hitta en väg ur det på egen hand. När man fastnat och inte kommer vidare kan samtal med en professionell fungera som en väg ur det jobbiga. Samtalet utgår från det som skaver och där du önskar en förändring. Kanske är det tydligt vad du vill, kanske blir det ett utforskande vi gör tillsammans.
Med utgångspunkt i kognitiv beteendeterapi (KBT) hittar vi nya sätt att gå framåt för att du/ni ska få chansen att leva mer i enlighet med dina/era värderingar.
Individ
En terapikontakt inleds med 1-3 samtal vilka rymmer kartläggning av problemet som önskas hjälp med, klientens bakgrund och behandlingsmöjlighet. Denna bedömning mynnar ut i ett förslag på behandling avseende innehåll, mål och lämpliga behandlingsmetoder samt en uppskattning avseende antal sessioner för att uppnå detta.
KBT utmärks bland annat av en aktiv psykolog, strukturerade behandlingssessioner, konkreta målsättningar och hemuppgifter kopplade till innehållet under sessionerna. Vanligtvis är en terapisession ca 45-50 minuter och mellan sessionerna arbetar klienten med sina hemuppgifter. Mot slutet av behandlingen skapas en plan för att bibehålla framsteg och fortsätta jobba vidare på egen hand
Par
Konflikter i nära relationer är vanligt och ofta anledning till att många par söker stöd. En del par beskriver att de hamnat i en ond spiral där konflikterna ökat och intimitet och närhet minskat, en utveckling ingen önskar. En del par kommer i mer förebyggande syfte för “stämma i bäcken” och undvika separation.
Med hjälp av en omsorgsfull analys kartläggs hur relationsproblemen uppstår och hålls vid liv. Konflikten ses som ett gemensamt problem som löses genom samarbete och ömsesidig förståelse. Målsättningar i parterapi kan vara att utveckla och stärka en relation men också en möjlighet att avsluta en relation på ett så bra sätt som möjligt. Metoden är tillämplig för par oavsett samlevnadsform eller sexuell läggning och den kan även vara användbar i andra än parrelationer, så som mellan syskon eller mellan förälder och barn där konflikter fått för stor plats.
Psykoterapi
Barn och ungdomar
Även barn och ungdomar mår dåligt ibland, episoder av nedstämdhet och ångest som är kortvariga eller längre. Det är vanligt att barn och ungdomar i perioder känner sig vilsna och kanske undrar vem man är och vill vara. Då kan det vara skönt att få prata med någon som lyssnar utforskande utan att värdera.
Som förälder är det tufft att se att ens barn eller ungdom har det svårt och det är ofta föräldrar som hör av sig för att söka hjälp för sin unga. Behandling för barn liknar på många sätt den som ges till vuxna klienter. En skillnad är att barn är mer beroende av det sammanhang de lever i vilket betyder att fokus och insatser ofta inkluderar barnets omgivning.
Kontakten inleds alltid med en bedömning där hela eller delar av familjen deltar. Denna bedömning mynnar ut i ett förslag på insats eller behandling som antingen innefattar kontakt med barnet, med barnet och förälder/föräldrar eller bara med föräldrar. Barnets ålder och mognad samt problemets svårighetsgrad är alla faktorer som påverkar insatsens eller behandlingens innehåll och längd. Tonåringar har i större utsträckning än yngre barn möjlighet att tillgodogöra sig individuell behandling men även här kan föräldrar komma att involveras i behandlingen.