top of page
Lovefors-kbt-psykolog-uppsala.jpg

Om mig

Jag heter Linda Lövefors och jag är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och handledarutbildad. Min inriktning är kognitiv beteendeterapi (KBT) och jag har även kunskaper inom nedan nämnda inriktningar.

Jag är en erfaren kliniker och har varit verksam sedan 2008 och har erfarenheter från allmänpsykiatrisk öppenvård, specialistpsykiatri samt privat verksamhet och har därför både bredd och spetskunskaper. Jag har vana av att arbeta med barn, ungdomar och vuxna, individuellt och i grupp samt med parterapi. Jag har erfarenhet av att handleda personalgrupper inom vuxen- och barnpsykiatri, primärvård, beteendemedicin, socialpsykiatri, socialtjänst, daglig verksamhet och skola i metod-, process- och ärendehandledning. Sedan 2017 handleder jag psykologstudenter och psykoterapeutstudenter med inriktning KBT på Stockholms och Uppsalas Universitet samt studenter på grundläggande psykoterapiutbildningar i KBT. 

Jag är medlem i Psykologförbundet och Psykologföretagarna samt Beteendeterapeutiska föreningen (BTF) där jag tidigare var ledamot i styrelsen.

Jag har vårdavtal med Region Uppsala vilket innebär att du kan remitteras till mig för psykoterapi via annan vårdgivare.

Lovefors-kbt-psykolog-uppsala.jpg

Inriktning och arbetssätt

KBT (Kognitiv beteendeterapi)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för flera olika metoder som alla har det gemensamt att de bygger på modern inlärningspsykologi. KBT är den behandlingsform som har starkast starkast forskningsstöd vid flera former av psykisk ohälsa. Det är en aktiv och strukturerad terapimetod. Fokus i KBT ligger på ”här och nu”, dock är den individuella inlärningshistorien givetvis av vikt och en naturlig del av bedömningen för att skapa en förståelse för uppkomst av problem och vad som vidmakthåller dem idag. Längden på behandlingen är relativt kort i jämförelse med annan psykologisk behandling.

 

En KBT-behandling börjar alltid med en kartläggning av problemet man önskar få hjälp med. Denna bedömning, som vanligen tar ett till tre besök, mynnar ut i en behandlingsplan, det vill säga ett förslag på hur vi kommer arbeta samt antal gånger det uppskattas ta att nå önskade mål, som du då tar ställning till. Om du samtycker till förslaget inleds behandlingen. Tillsammans arbetar vi med att förändra ohjälpsamma beteende- och tankemönster som du har fastnat i med målet att leva mer i enlighet med dina värderingar.

Behandling inom KBT kan utgå ifrån en persons problem och upplevelser (individualterapi) eller från flera personer (t ex parterapi).

 

Oftast sker kontakten med behandlare och klient närvarande på samma plats men det är även möjligt med kontakt via videosamtal.

ACT (Acceptance and Commitment terapi)

ACT kan ses om en vidareutveckling av KBT. Målet i en ACT behandling är att maximera möjligheterna till ett rikt liv. Det innebär att förändra det som går att förändra samt att acceptera det i livet som inte går att påverka även om det smärtar. Genom övning tydliggörs hur kampen med tankar, känslor och beteenden leder från snarare än till ett rikt och meningsfullt liv. Genom ACT skapas möjlighet att lära om och utifrån de förutsättningar som föreligger och släppa kampen och istället leva i enlighet med ens värderingar.

DBT (Dialektisk beteendeterapi)

DBT är en behandlingsmetod som utvecklats för självmordsnära patienter med borderline personlighetssyndrom (även känt som emotionellt instabilt personlighetssyndrom). Även denna metod ses som en vidareutveckling av KBT. Den hämtar inslag från österländsk filosofi och medveten närvaro. Klienten får i DBT, genom färdighetsträning i grupp och individuell terapi, lära sig hitta balans och stabilitet i de annars mycket starka känslosvängningar och relationssvårigheter som ofta leder till självdestruktivt och impulsivt beteende. DBT kännetecknas bland annat av ett dialektiskt förhållningssätt, det vill säga att acceptera det som inte går att ändra och att förändra det som går att ändra för att nå ett liv värt att leva. Vanligen pågår DBT en längre tid, ibland flera år.  

CFT (Compassion fokuserad terapi)

CFT handlar om att uppmärksamma och träna på att få ett vänligare och varmare förhållningssätt till sig själv och andra, en metod som passar extra bra för personer med mycket självkritik men alla människor mår bättre av att öka förmågan till självmedkänsla. CFT kännetecknas av en icke-dömande hållning och målet med compassionfokuserad terapi är att öka individens upplevelse av psykologisk trygghet och självtillit, och därigenom minska lidande och öka välmående.

IBCT (Integrated Behavioural Cognitive therapy)

IBCT, en beprövad och effektiv metod för arbete med par, har fokus att balansera förändringsarbete och acceptansstrategier. Med hjälp av en omsorgsfull analys kartläggs hur relationsproblemen uppstår och hålls vid liv. Konflikten ses som ett gemensamt problem och något som behöver lösas genom samarbete och ömsesidig förståelse. Målsättningar i parterapi kan vara att utveckla och stärka en relation men också en möjlighet att avsluta en relation på ett så bra sätt som möjligt.  Metoden är tillämplig för par oavsett samlevnadsform eller sexuell läggning och den kan även vara användbar i andra former än typiska parrelationer, till exempel mellan syskon eller mellan förälder och barn där konflikter fått för stor plats.

bottom of page